'Ik werk hier graag. Omdat hier ruimte is om te groeien én dankzij personeelsvereniging Galactica!'

Jeroen Vaes
33jaar
Business Intelligence developer Digipolis Antwerpen
Bachelor Toegepaste Informatica

6u opstaan

Ik breng mijn dochter naar school, neem de trein naar Berchem en fiets verder naar Digipolis. Binnen het BI-team werkte ik vroeger vooral voor de Lokale Politie Antwerpen, nu meer voor het Stedelijk Onderwijs (SO) en voor de rapportering op A-stad

Stand-up

Elke dinsdag en donderdag is er een stand-up met het hele team: een moment waarop we lastige punten op tafel leggen en elkaar advies geven en helpen. Alles verloopt dan echt sneller. Heeft iemand een probleem, dan heeft iemand anders vaak al de oplossing of kan die even iets overpakken. 

Buitengewoon Onderwijs

Vergadering in de Lange Gasthuisstraat met Buitengewoon Onderwijs. Wanneer is een leerling geslaagd en krijgt hij een attest? Hoe meten we dit concreet? Dit is een complexe vraag, omdat er met het M-decreet wijzigingen waren en de toekomst nog onzeker is. 
Daarnaast wil het Stedelijk Onderwijs (SO) graag bepaalde functionaliteiten  maar ontbreken er gegevens of de structuur om hiervoor een datawarehouse op te stellen.  Ze willen bijvoorbeeld meten welke lessen de leerlingen volgen, maar op elke school zijn de uurroosters  anders opgemaakt én meestal in Excel, niet online. Dus daar moet nog een oplossing voor gevonden worden. 

Digipolis

Zo’n bedrijfsprocessen checken vind ik leuk. Ik heb 6 jaar in een groothandel van veiligheidsmateriaal gewerkt. Daar was ik hun technisch manusje van alles: BI, website, elektronische facturen in SAP,… Ondertussen werk ik al 4 jaar bij Digipolis en analyseer ik BI-projecten, ontwikkel ik de rapportering, zet ik rapporteringsomgevingen op, combineer ik gegevenssystemen en zet ik data klaar. Met het hele team natuurlijk, niet alleen. De laatste tijd ligt mijn focus vooral op goede en gebruiksvriendelijke rapporteringen voor Stedelijk Onderwijs (SO). 

“Het leuke aan Digipolis is dat je hier ruimte krijgt om je bij te scholen en door te groeien. En de personeelsvereniging  Galactica is voor mij een echte plus. Zij zorgden voor het eerste Sinterklaasfeest van mijn dochter, een speciale en mooie herinnering. Maar ook hun Last Friday Drinks in het vorige gebouw waren heel gezellig. Dat was trouwens één van de eerste dingen die me opvielen toen ik kwam solliciteren, die cafétoog daar( lacht).”

Namiddag

We werkten de voorbije jaren aan een datawarehouse voor Stedelijk Onderwijs (SO). Nu focussen we op de standaardrapporten samen met de mensen van de rapporteringscel van SO. Dankzij het verspreiden van de relevante cijfers naar iedereen binnen het SO kunnen er onderbouwde beleidsbeslissingen genomen worden. 

Daarvoor stellen we rapporteringsvragen op:
•    Hoeveel anderstalige nieuwkomers in de school?
•    Hoeveel leerlingen  in de school?
•    Hoeveel geslaagde leerlingen in de school?
•    Hoeveel leerlingen stromen uit na het lager onderwijs? 
•    Personeelsgegevens: hoeveel werknemers zijn er, hoe vaak zijn ze ziek?
•    Patrimonium: inventarisatie van eigendom

Vergadering over Superset 

We zijn ook betrokken bij IoT (Internet of Things) projecten. De data van sensoren in de stad stromen binnen. Data die we willen verzamelen, structureren en visualiseren. En waar we bij BI ook rapporteringen en analyses e.d. op gaan bouwen. Onze standaardtool om rapporten te trekken is Cognos, maar we missen toch een dashboard-functie. Momenteel zijn we een proof of concept aan het opzetten met Superset om een dashboard op te zetten op real time sensor data.

Repeteren repeteren

Ik probeer op tijd thuis te geraken, want we hebben repetitie met Theater Clan. In december spelen we in Lier de familievoorstelling : ‘ Als de maan niet wil ondergaan’. We zijn met 4 kernleden en doen voor elke nieuwe voorstelling audities, dus het is altijd een los-vaste samenwerking. Natuurlijk onderhoud ik de website van ons theater en regel ik de Sabam-vergoedingen… want “ Jij bent toch informaticus?”. Ken je dat? ( lacht) Enfin, de komende weken heb ik het ’s avonds heel druk met alle voorbereidingen voor ons toneel.
Tickets via http://www.theaterclan.be