Luisteren en faciliteren

Séverine Cousein
42jaar
Projectleider Digipolis Gent
Burgerlijk ingenieur architect

Ik kom elke dag met de fiets naar het werk. Zo’n kwartiertje op de pedalen is ideaal om wakker te worden, want ik ben niet echt een ochtendmens vrees ik.
Omdat we recent gestart zijn met flexwerken, is het eerste werk als ik aankom nu het kiezen van een vrije flexplek en me er installeren. Van zodra mijn laptop opgestart is, overloop ik mijn mails en agenda. Welke vergaderingen staan er vandaag op het programma en waar? Soms moet ik me nog een beetje voorbereiden of een aantal zaken op voorhand even aftoetsen met collega’s.

Ik heb momenteel zes projecten onder mijn hoede en meestal ben ik elke dag toch wel in meer of mindere mate met al deze projecten bezig. Duikt er een probleem op dan is het mijn taak om de juiste personen te verzamelen, met hen afspraken te maken, op te volgen hoe alles verder verloopt en hierover te communiceren. Het aspect ‘faciliteren’ vind ik erg belangrijk. Ik hoef echt niet iedereen van dichtbij te controleren en voortdurend bij te sturen, maar ik moet wel de weg bereiden en ervoor zorgen dat iedereen zo goed mogelijk kan doorwerken aan het project. Daar komt dan o.a. de opvolging van de financiële middelen bij kijken, maar ook het inschatten van de impact van bv. scope-aanpassingen op het project of op andere projecten.
Hierbij zie ik veel heil in eerlijke, open communicatie. Uit ondervinding weet ik dat het zorgt voor wederzijds vertrouwen en begrip.

 Kunnen luisteren en meedenken vind ik ook cruciaal. Ik probeer zoveel mogelijk te luisteren naar onze klanten zodat ik begrijp waar ze naartoe willen en waar hun focus ligt. Ik ben nog maar enkele maanden in dienst van Digipolis maar tot hiertoe verlopen al deze contacten zeer positief. Ook met de collega’s trouwens. Ik krijg veel vertrouwen van mijn eigen leidinggevende en dat opent de deur voor het nemen van initiatief en het uitproberen van pistes. Het gevolg is natuurlijk wel dat ik wat vaker zelf iets moet uitzoeken, en dat duurt soms wat langer ;).

 Naast het in goede banen proberen te leiden van de projecten, steek ik momenteel ook vooral nog mijn antennes uit en probeer ik om de nodige projecttools in de vingers te krijgen.

 Ik prijs me trouwens gelukkig met mijn projecten. Buiten het feit dat ik voor mijn eigen stad werk, zijn het ook nog eens realisaties die dicht bij mijn  leefwereld staan. Zo werken we nu bv. samen met Uit in Vlaanderen aan een Uit in Gent en onlangs was er de kick off voor het nieuwe intranet van de stad Gent.

 Dit alles zorgt ervoor dat ik ’s avonds met een goed gevoel terug naar huis fiets om mij klaar te maken voor een leuke activiteit zoals een concert, sporten of iets eten met vrienden :-).