Medewerker IT Systemen

Emery Frijters
32jaar
Medewerker IT Systemen Digipolis Antwerpen
Graduaat informatica

Rond 7.30u à 8u kom ik aan bij Digipolis. Sinds vorig jaar rijd ik zoveel mogelijk de afstand Halle-Hoboken-Halle met mijn (elektrische) fiets. Ik besefte op een gegeven moment dat ik dagelijks 1,5 uur in de auto zat en – om toch maar iets aan mijn conditie te doen – thuis een uur fietste op de hometrainer voor de tv. Nu ben ik elke dag 2 uur buiten en heb ik mijn ontspanning en beweging. Als het ’s morgens regent of sneeuwt, is de auto nog wel plan B. Ik kom liever droog aan op het werk ;).

Als medewerker van de afdeling IT Systemen is het mijn taak om interventies uit te voeren op netwerken en servers. Enerzijds om problemen te verhelpen, anderzijds om problemen te voorkomen. Dit houdt configuratiewijzigingen en fysieke interventies (als er defecte hardware in het spel is) in.

Ik kom bewust voor 8 u naar  het werk want dan is het nog redelijk rustig. Zo kan ik de administratie van de vorige dag aanvullen of kan ik enkele dingen onderzoeken waarvoor ik mijn concentratie nodig heb. Vandaag is dat buiten collega Marian gerekend. Uit de logbestanden blijkt dat de toepassing e-besluitvorming vannacht fouten genereerde en ze wil weten of alle componenten online zijn zodat alles zeker in orde is voordat het college begint. Na onderzoek kan ik haar geruststellen: alle componenten zijn actief en de snelheid van de applicatie is goed.

Ondertussen sijpelen ook de collega's binnen en rond 8.30u draaien we op volle kracht. Er wordt een netwerkprobleem gemeld op een school. Collega Danny en ikzelf gaan ter plekke om de lokale netwerkbeheerder bij te staan. Er blijkt een lus in het netwerk te zitten: dodelijk voor sommige switchen! Voor netwerkproblemen is het wel handig om met z’n tweeën op pad te gaan. Je kan dan configuratiewijzigingen uitvoeren en tegelijkertijd testen op pc of server of dit het gewenste resultaat geeft. Veel fysieke interventies doen we trouwens niet. Bijna alle switchen zijn vanop afstand te beheren. Ook de servers, zelfs diegene die elders staan, hebben we vanop onze werkplek in Digipolis perfect onder controle.

In de namiddag worden er problemen gemeld met de internetlijn van Sociaal Centrum Linkeroever. We kunnen de modem niet meer bereiken, dus stuur ik Telenet ter plaatse voor een vervanging. Ondertussen blijkt ook dat het mailverkeer van Digipolis Antwerpen naar Digipolis Gent niet werkt zoals zou moeten. Samen met de collega's van Telecom bekijken we het probleem en we vinden al snel een oplossing.
Ik behandel nog enkele meldingen en werk de administratie bij. Rond 16.15u vertrek ik naar huis. Mijn collega Bart geeft me nog met de glimlach een gsm mee. Zijn laatste wachtdag zit er op en mijn week begint. Ook na de uren zorgen we immers voor de beschikbaarheid van al onze systemen.  Hopelijk valt het deze week mee…

Pech! Het is 20u en er moet een hardware-onderdeel vervangen worden in de serverroom op Den Bell. Alles werkt nog momenteel want het systeem is redundant opgebouwd, maar we nemen geen risico’s. Er komt een technieker van de leverancier naar Den Bell en samen vervangen we het defecte onderdeel.

Rond 21u ben ik terug thuis en kruip ik in de zetel. Nog even ontspannen  en dan is het bed-time. Morgen weer vroeg de fiets op!