Twee dagen op #eurocitiesghent

Catherine Ossemerct
39jaar
Staflid Digipolis Gent
Politieke en Sociale Wetenschappen

Ik werk bij Digipolis als staflid op allerhande communicatieprojecten.
Al een tijdje werkten wij met een aantal medewerkers van Stad Gent, en van Digipolis, toe naar Eurocities, de conferentie rond Smart Cities en Smart Citizens in de Bijlokesite, van 26 tem 28 november.
Onze medewerkers van Systeembeheer en Servicedesk stonden in voor de technische ondersteuning en het WI-Fi netwerk. Onze collega Martine Delannoy was als technisch voorzitter van de Knowledge Society Forum een hele tijd in touw om de inhoudelijke lijn uit te werken. Voor haar stond op de planning oa een speednetworkingsessie met geïnteresseerde bezoekers over KSF. En meewerken aan de workshop rond Ghent Living Labs die op Digipolis plaatsvond.

Ikzelf was aanwezig op de infostand op de Ghent Living Lab infomarkt. Bezoekers konden gedurende de pauzes en lunches hierlangs wandelen, halt houden en meer informatie vragen. Op voorhand zat ik samen met Sara Van Damme, de projectmanager van Digitaal.Talent@Gent, het programma dat onze digitale inclusie opdracht inhoudt. Smart cities hebben natuurlijk nood aan smart citizens om inclusief, innovatief en duurzaam te zijn. Het is belangrijk om de digitale inclusie van alle Gentse burgers aan te pakken en projecten en trajecten op te zetten die de burger motiveren en in staat stellen om zelf mee te bouwen aan onze stad van de toekomst.
We besloten het E-award winnend inclusie testproject 'Recup PC' te tonen. Hiervan hebben we een mooie film, bovendien Engels ondertiteld. Het merendeel van de bezoekers zou namelijk van buiten België naar Gent trekken.Ook de projectleider van het vervolgproject, 'Alle gezinnen Online', vanuit het OCMW Gent, zou ons de eerste dag komen versterken.
 We hoopten met dit mooie verhaal geïnteresseerden aan te trekken, te netwerken en ook kennisdelen.

Twee dagen lang ‘bemanden’ wij dames de stand. Vele bezoekers passeerden en luisterden geïnteresseerd. Een aantal werkt reeds rond e-inclusie in hun eigen land, en kwam ons bewust opzoeken. Zo legden we een aantal interessante contacten, en hoorden we bijvoorbeeld over een gelijkaardig project in de Verenigde Staten.
Onze collega's van Servicedesk en Systeembeheer die op de conferentie aanwezig blijven, kwamen geregeld langs bij alle standen om te checken of alles vlot liep, en alles deed het prima! En wanneer het iets kalmer was, liep ik zelf rond om bij de andere participanten hun verhaal te horen, of om nog eens bij te praten met andere aanwezige collega’s van Stad en OCMW.

Omdat ik op de stand bleef, kon ik helaas niet de interessante lezingen of workshops volgen. Maar geen nood, de conferentie werd op Twitter via #eurocitiesghent heel druk becommentarieerd, dus zo volgde ik mee. Geregeld verstuurde ik ook een tweet op @dgplsgent, en maakte ik foto’s om te publiceren op onze Facebook pagina. En via streaming was de interessante openingsspeech van Dan Hill te volgen, net zoals vele presentaties.

Zo stonden we 2 dagen op Eurocities. Dit was een hele fijne conferentie, met vriendelijke en geïnteresseerde bezoekers. Een welgemeende proficiat aan de organisatoren. Mijn conclusie van deze tweedaagse: 'smart city', of wijze stad Gent, wat een mooie uitdaging, en wat fijn om daar elke dag te kunnen aan samenwerken!