'Zelf IoT-projecten ontwikkelen geeft me een gevoel van vrijheid'

Chris Jansen
Stagiair
bachelor Elektronica/ICT Plantijn Hogeschool

Tijdens een van de meetups over IoT (Internet of Things)  geraakte ik aan de praat met werknemers hier bij Digipolis. Het coolste bij Digipolis vind ik de constante kennisdeling tussen departementen. Als iemand een project dan later in handen krijgt, weet hij waar het over gaat. Mijn stageopdracht is de bezettingsgraad van de lokalen te optimaliseren. Dit doen we door sensoren en een Raspberry Pi  slim in te zetten. Want soms is een zaal wel geboekt maar komen mensen niet opdagen en staat de zaal online nog steeds aangegeven als “bezet”. De Raspberry Pi registreert bewegingen door sensoren zoals een PIR( Passive Infrared Sensor). Deze bewegingsdata worden naar NSX gestuurd voor analyse. Ik kan dan via een webservice API deze data terug ophalen en vergelijken met reservaties van vergaderzalen op de Exchange server. Zo zien we of de zaal effectief vrij of bezet is.

“Zelf IoT-projecten ontwikkelen geeft me een gevoel van vrijheid”

Een stageplek zoeken was niet evident want ik heb een visuele beperking: achromatopsia. Ik zie minder dan 1/10de, kan niet ver zien en zie geen kleuren. Licht voelt ook pijnlijk aan, daarom draag ik een donkere bril. Het is dus handig dat ik hier mijn eigen laptop met software-hulpmiddelen kan gebruiken. Mijn beperking heeft me nooit tegengehouden om te studeren of mijn dromen te volgen. Ik doe wel langer over mijn studies omdat het visueel opnemen van leerstof traag gaat bij mij, maar ik heb nu toch bijna mijn eerste bachelor elektronica/ICT! Dat ik zelf IoT hulpmiddelen met Raspberry en Arduino’s kan ontwikkelen dankzij mijn studies maakte me zelfstandiger. IoT geeft mij een hele waaier aan nieuwe mogelijkheden en dat gevoel van vrijheid is echt onbetaalbaar. Zo ga ik binnenkort voor mezelf  een leeshulpmiddel bouwen met een Raspberry Pi, een camera en een projector. Zalig toch?