Antwerpen koopt IT aan van start-ups

De IT-wereld staat op zijn kop

Online dienstverlening, een snelle service, waar, wanneer en hoe de consument het zelf wil… het zijn evidenties.  Ook de overheid voelt de druk om mee op de kar te springen, en zelfs om in de spits te lopen. Want waarom zou de publieke sector niet bij uitstek dé plaats zijn waar ideeën en processen omarmd, getest en geprobeerd worden?

Start-ups als partner - uiteraard

Innovatie, snelheid, low cost, klantgerichtheid… Het zijn per definitie termen die je op een start-up kan plakken. Antwerpen biedt op dit vlak niet alleen enorm veel potentieel, maar neemt ook heel wat initiatieven om start-ups te ondersteunen. Het ligt dus voor de hand dat we in deze vijver vissen voor IT-opdrachten en uitdagingen.

Start-ups hebben klanten nodig; wij frisse ideeën, creativiteit en snelheid. Een win-win.

Innovatie stimuleren via overheidsopdrachten?

Overheden kopen producten en diensten aan via de wet op de overheidsopdrachten of WOO. Een procedure die de nodige administratie en tijd vraagt.
Bureaucratie? Traag? Niet direct de zaken waarop een start-up zit te wachten. En om eerlijk te zijn...wij ook niet ;).
De voorbije maanden bogen we ons dan ook over alternatieven en gaven we vorm aan snelle en afgeslankte aankoopprocedures binnen de wet op de overheidsopdrachten. Wij noemen ze ‘rock’n roll procedures’.

Lean & mean aankopen

Voor onze opdrachten onder een bedrag van 85.000 euro exclusief btw hebben we enkele snelle opties die we sinds juni 2015 omzetten in de praktijk. Onze ‘very fast lane’ neemt vanaf het moment dat we potentiële partners scouten tot en met de gunning van de opdracht zo’n 3 weken in beslag. We vragen je om je idee te komen pitchen en beperkten het papierwerk tot het absolute minimum. De oplevering volgt na  circa 3 maanden. Bij de ‘fast lane’ spreken we over een gunningstraject van een vijftal weken en een realisatietermijn van ook zo’n 3 maanden.

'Buying from startups': doen in plaats van (te veel) denken

We sleutelden en blijven sleutelen aan gestroomlijnde aankoopprocedures, een intensieve samenwerking met start-ups en een community rond digitaal Antwerpen.
Sinds juni 2015 publiceerden we 20 opdrachten volgens een very fast of een fast lane. Elke maand zagen we de interesse - en het aantal start-ups - drastisch toenemen. De eerste opdrachten zijn ondertussen zo goed als klaar.
Het pad is geëffend. We zijn klaar voor een nieuwe sprint.

Gepubliceerd op: 
dinsdag, november 10, 2015