Antwerpen wordt hét Europes IoT lab door LoRa netwerk

Het Antwerpse City of Things-verhaal zet een volgende stap voorwaarts door de implementatie van een LoRa (Long Range Low Power)-netwerk in het Antwerpse stadscentrum. City of Things is een grootschalige testomgeving die sinjoren zal toelaten om te communiceren en interageren met enorm veel slimme apparaten en sensoren. LoRa-technologie speelt hierbij een cruciale rol. Het biedt immers een antwoord op de beperkingen van de klassieke netwerktechnologieën zoals een beperkt bereik, hoge kostprijs, grote belasting van de batterijen, enzovoort.

UAntwerpen, Digipolis en iMinds sloegen de handen in elkaar en zijn volop bezig met de installatie van het Antwerpse LoRa-netwerk, dat het tweede netwerk in België zal zijn.

Quasi onbeperkte mogelijkheden voor ondernemers en onderzoekers

Met LoRa zet Antwerpen zich op de kaart als Europese hoofdstad voor IoT-experimenten. De schaal waarop netwerk-, data- en gebruikerstesten uitgevoerd kunnen worden en de mogelijkheden voor start-ups en KMO’s om hun diensten uit te testen via het netwerk, is uniek. Het biedt m.a.w. quasi onbeperkte mogelijkheden voor ondernemers en onderzoekers. Twee cases zijn nu al in ontwikkeling:

  • een aantal auto’s van bpost  wordt uitgerust met sensoren van de Brusselse start-up Communithings om realtime de luchtkwaliteit in de stad te meten.
  • er worden sensoren geïnstalleerd om op twee voorafbepaalde routes de verkeersdrukte te meten.

UAntwerpen, Digipolis en iMinds rollen LoRa-netwerk uit

De onderzoekers van iMinds - UAntwerpen ontwikkelen de nodige hardware voor het netwerk. Zij installeren de verschillende onderdelen en zorgen ervoor dat alle informatie die door de sensoren wordt verzameld op één centraal platform terecht komt. Digipolis zorgt voor de aansluiting op het glasvezelnetwerk van de stad. Experts van iMinds - UGent verwerken de informatie en stellen het ter beschikking van City of Things-partners die ermee willen experimenteren. Proeftuinonderzoekers van iMinds - VUB tenslotte gebruiken de infrastructuur voor grootschalige gebruikersstudies.

 

Gepubliceerd op: 
donderdag, december 17, 2015