Digipolis en Stad Gent brengen partners samen over technologie in de toekomst van de stad

De Gentse visie op ‘smart cities’ focust zich niet op technologie, maar op mensen. De stad wil een wijze stad van mensen blijven, een ‘City of People’. Om dat te bereiken zet Stad Gent in op een continue samenwerking tussen burgers, middenveld, ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid. Op de conferentie ‘Foreplay: Technology in the City of People’ gaan meer dan driehonderd partners aan de slag om samen de toekomst van de stad te maken.

De Foreplay-conferentie vindt plaats op 7 september in De Bijloke. Het is een samenwerking van Stad Gent en Digipolis Gent, die de ICT voor de stad verzorgt. Nationale en internationale experts spreken er over de kansen en gevaren van technologie, over het belang van nadenken over mogelijke en wenselijke toekomsten, over hoe de stad zou kunnen zijn in 2040. 

“Technologie heeft een steeds grotere impact op onze stad en op de Gentenaars. De snelheid waaraan die technologie verandert, wordt steeds groter. Ik wil daar slim mee omgaan: in continue samenwerking met burgers, ondernemers, universiteiten.” - schepen Martine De Regge, Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging

Aral Balkan, ethisch designer en cyborg-activist, confronteert het publiek met hoe we vandaag omgaan met technologie en met onze persoonlijke data. 
Karl Filip Coenegrachts, Strategisch Coördinator van Groep Gent, presenteert een toekomstvisie die veel verder gaat dan die van een gewone ‘smart city’. 
Maya Van Leemput, futurist, heeft het over onze toegevoegde waarde als mens in een samenleving waarin we steeds meer kunnen uitbesteden aan technologie.
Maarten Hajer, professor Urban Futures, reflecteert over hoe de overheid deel kan uitmaken van een sterk en dynamisch netwerk van burgers, academia, ondernemers en middenveld.

Digipolis heeft sinds 2017 een Foresight-werking. Dit nieuwe team, uniek voor België in een lokale overheidscontext, zet toekomstgerichte experimenten op en ontwikkelt toekomstscenario’s voor Gent. De focus daarbij ligt steeds op de rol van technologie en ICT, maar vanuit een brede blik op stad en samenleving. 

Meer informatie: www.foreplay.gent

Gepubliceerd op: 
donderdag, augustus 31, 2017