Digipolis Gent, partner in De Krook

 

De Krook, de nieuwe bibliotheek in Gent, opent haar deuren. Na heel wat voorbereiding is ook Digipolis Gent er klaar voor.

In een wereld waarin digitale revoluties papier lijken te verdringen, is een bibliotheek tóch actueler dan ooit. De Krook wil namelijk een up-to-date bibliotheek zijn die relevant is voor alle Gentenaren. Het is een open gebouw, bedoeld om mensen het zo aangenaam mogelijk te maken. Literatuur, tijdschriften, kranten, cd’s, dvd’s, … krijgen een vaste plek in rekken met geïntegreerde informatieschermen, er is een bruisend café, een grote leeszaal,  én experimentele labs. De Krook is een bibliotheek van het verleden, het heden en vooral de toekomst en dat kan enkel door samenwerkingen met bijv. imec, UGent én Digipolis Gent. Onze medewerkers zijn van bij de plannen van De Krook nauw betrokken om te kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

 

Van beacons tot digital signage tot apps tot innovatieve visualisatie

 

Digipolis Gent zorgde voor de publiekspc’s, het systeem voor de aanmaak van de lidkaarten met RFID, de telefonie en de wifi én voor een tracé van vele kilometers aan bedrading in het gebouw om niet enkel de huidige noden, maar ook de toekomstige noden te kunnen vervullen. Zo hangen er ook beacons aan de plafonds die via bluetooth signalen verzenden. De beacons zijn open en toegankelijk voor iedereen en worden als Open Data gepubliceerd. Later kunnen de beacons uitgerust worden met extra sensoren om van de bibliotheek een echte smart space te maken door bijvoorbeeld de locatie van collecties af te stemmen op het traject dat de verschillende bezoekers afleggen.

In de nieuwe bibliotheek staat overigens nu al alles in het teken om de bezoekers zo optimaal mogelijk te kunnen ontvangen en bedienen. Door het gebruik van digital signage krijgt de bezoeker al van bij binnenkomst een hartelijk en dynamisch welkom op de video wall in de inkomhal. Daarop ziet hij Twitterfeeds verschijnen, video’s, nieuwsberichten, topics van de dag, … Op schermen aan de liften en op andere plekken in de Krook kan hij lezen welke activiteiten er op het programma staan.

Zelfs bij het uitkiezen van boeken kan de lezer zich laten gidsen door touch screens aan de zijkant van elke boekenkast. Op basis van de Bibliotheek Gent Open Data vindt hij op de schermen informatie over welke titel een Gentenaar van een bepaalde leeftijd of een bepaald geslacht in een bepaald seizoen ontleent. Een innovatieve manier om informatie van de bibliotheek te ontsluiten gekoppeld aan innovatieve visualisatie. De screen savers op de schermen bestaan uit voorstellingen van de hoofden van zes schrijvers van wie het gezicht met tekst uit hun boek gevisualiseerd werd. 

De bibliotheekbezoeker krijgt ook tal van leidraden aangereikt om informatie op zijn maat te vinden. Digipolis Gent ontwikkelde enkele handige applicaties voor de bibliotheekbezoeker. Door bijvoorbeeld het MijnGent-account te koppelen aan het MijnBibliotheek-account krijgt de lezers gecentraliseerd al zijn persoonlijke info over zowel Gent-gerelateerde zaken als bibliotheek-gerelateerde gegevens. Daardoor zal hij via https://stad.gent/bibliotheek en via de KrookBIB app handig en snel aanbevelingen van stukken uit de bibliotheekcollectie op basis van zijn eigen leenhistoriek kunnen zien, persoonlijke leeslijsten kunnen samenstellen, boeken kunnen verlengen, werken kunnen reserveren en openstaande bedragen kunnen betalen met behulp van ePayment.

In “De Krook dossiers” kan de lezer gebundelde informatie vinden over Gentse content. Zoek je boeken, essays, externe info, … over “Fietsen en kijken” bijvoorbeeld, dan kan je terecht in De Krook op de zijkant van de kasten, maar ook van thuis uit op de website van de bibliotheek.

Digipolis Gent droeg ook bij tot de optimalisatie van de collectievorming en het beheer. Aan de hand van een BI-oplossing kan het bibliotheekpersoneel zorgen voor een optimale verdeling van de verschillende exemplaren van een collectiestuk tussen de hoofdbibliotheek en de filialen rekening houdend met de eigenheid van elk filiaal.

 

Digitaal.Talent @Gent, ook in De Krook

 

Omdat De Krook een plek wil zijn voor alle Gentenaren, zet de bibliotheek samen met Digitaal.Talent@Gent ook sterk in op e-inclusie-initiatieven. Van digitaal ongeletterden tot digitale experten, iedereen vindt zijn gading in de Krook. In het openingsweekend (10, 11, 12 maart) is Digitaal.Talent@Gent bijvoorbeeld op volgende manieren aanwezig in de Krook:

 • Wie niet meteen wijs geraakt uit de nieuwe app van de bibliotheek, de KrookBIB app, kan hiervoor hulp vragen aan het Digitaal Talent Punt. Ook andere nieuwe toepassingen van de bibliotheek worden hier toegelicht.
 • In het Digilab kan je korte workshops volgen over leren werken met een 3D-printer, introductie tot Canva,  gratis degelijke software, tekenen op een iPad, je eerste foto leer nemen met Instagram (samenwerking met Vormingplus)
 • In het Prototyping Lab kom je te weten hoe de bezoekers van De Krook aan de slag zullen kunnen gaan met 3D-printers en lasercutters (samenwerking met imec, De Creatieve STEM, Nerdlab, Cultuurconnect, Cultuurcentrum/Circa).
 • En je kan ook met het team van Digitaal.Talent@Gent zelf komen spreken in de Krook Academie: Pieter Duysburgh (e-inclusie in de Krook), Patrick Moesick (ICT-begeleiding in het Digitaal Talent Punt) en Maria-Cristina Ciocci (digitaal maken in de Krook) zullen hier plaats nemen.

Deze activiteiten van Digitaal.Talent@Gent zijn een voorsmaakje van wat de bibliotheek ook na de opening te bieden heeft op vlak van digitale vorming:

 • Digicafés voor beginners. Wie nog maar weinig ervaring heeft met digitale toestellen en toepassingen, kan terecht in de digicafés. Hier helpt een coach je op weg helpt rond een aantal thema's uit het dagdagelijkse leven. Een paar voorbeelden: hoe kan je online contact houden met vrienden en familie; hoe kan je je financiën digitaal beheren; en hoe kan je vakantie online voorbereiden? (Gratis, zonder inschrijving – in samenwerking met Vormingplus en CBE leerpunt)
 • Maak het in De Krook. Digitaal maken, dat is ook gebruik maken van een 3D-printer, lasercutter en andere fablab-technologieën. Ondertussen zijn deze toestellen namelijk voor iedereen bruikbaar. In de Krook kan je introducties volgen om hiermee aan de slag te gaan, en kunnen kinderen, jongeren én volwassenen zich creatief uitleven met deze technologieën. In de wijkfilialen zal een mobiel lab tieners op weg helpen met het project 'Maak de stad'. (deels betalend, inschrijven verplicht – in samenwerking met De Creatieve STEM, Nerdlab, Cultuurconnect, en Cultuurcentrum/Circa)
 • Digitale vormingen. In het Digilab kan je vormingen volgen over onder meer Windows 10, Facebook of gratis software. (betalend, inschrijven verplicht - in samenwerking met Vormingplus)
 • Digitaal Talent Punt. Op de tweede verdieping van de Krook vind je een Digitaal Talent Punt met begeleiding waar je gratis een computer te gebruiken. De begeleider staat klaar om jou persoonlijk te helpen bij ICT-vragen. Lukt het niet om een bijlage aan je mail te hangen? Of hulp nodig bij het installeren van de nieuwe Krook bibliotheek app? Vraag het aan de begeleider in het Digitaal Talent Punt. (gratis, zonder inschrijving – in samenwerking met Oikonde)

Het volledige, gedetailleerde programma van alle activiteiten na opening is te raadplegen op de website: https://stad.gent/bibliotheek.
Vanaf september zal de bibliotheek een tweemaandelijkse publicatie hebben waarin de activiteiten telkens ook op papier aangekondigd zullen staan.

Inschrijven voor activiteiten kan telkens op 3 manieren:

 • Via het internet: https://stad.gent/bibliotheek
 • Telefonisch, via de hoofdbibliotheek: 09 323 68 00
 • In de bibliotheek, bij de balie ‘Info & Onthaal’
Gepubliceerd op: 
donderdag, maart 9, 2017