Foresight: 4 Scripts voor Gent 2040

Hoe denkt u dat het zal zijn in Gent in 2040?

Het Foresight-team werkte het voorbije jaar met vele collega's in Digipolis, Stad Gent en OCMW Gent 4 mogelijke toekomsten uit. We bundelden ze op deze website 'Vier scripts voor Gent. Mensen en technologie in de stad van overmorgen'.

Toekomstverkenning is een creatieve methode om na te denken over een langetermijnvisie. Door verschillende mogelijke toekomstbeelden naast elkaar te plaatsen, zijn we beter voorbereid op wat nog kan komen. De vier alternatieve toekomstbeelden uit ons rapport stimuleren iedereen om een eigen antwoord te bedenken op de vraag: ‘Hoe zit uw ideale Gent in 2040 eruit?’.

Alternatieve toekomsten helpen ons verder ook om los te komen van gekende problemen en oplossingen. Ze dagen ons uit om vanuit een ander perspectief naar Gent te kijken, niet enkel vanuit een idee van lineaire vooruitgang. 

Waarom doet net Digipolis Gent deze oefening? Zijn jullie niet met ICT bezig?
Uiteraard is ICT onze kerntaak. Maar we zien de tools die we ontwikkelen niet los van de context waarin ze gebruikt worden. IT is een middel dat helpt bouwen aan een wenselijke toekomst. De keuzes die we maken bij het ontwerp en de inzet van onze tools, zijn nooit neutraal. Ze moeten gemaakt worden vanuit eenzelfde idee van een wenselijke toekomst voor onze stad. Net daarom is het Foresight team ook bezig met het maatschappelijke, met de relatie tussen technologie en samenleving. 

Hoe denkt u eigenlijk dat het zal zijn in Gent in 2040? ​

In 2040 is Gent een onafhankelijke stadstaat geworden. 
Of verkocht aan Google. 
Of verworden tot woestijngebied. 
Of overgenomen door robots. 
Of… ?

foresight@digipolis.gent

 

Gepubliceerd op: 
vrijdag, januari 18, 2019