Project van Digipolis bij Vlaamse Selectie CultuurConnect

Op 9 september hield cultuurminister Sven Gatz de nieuwe digitale projecten van CultuurConnect boven de doopvont. Onder de 16 geselecteerde projecten zit een Gents initiatief voor kinderen en jongeren van de Bibliotheek Gent samen met Digipolis.

Innovatieve projecten

CultuurConnect is een organisatie van de Vlaamse overheid die het lokaal cultuurbeleid versterkt en ondersteunt in de digitale samenleving van vandaag, onder meer via een ver doorgedreven co-creatiemethodiek. Lokale cultuurspelers – bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra – konden begin 2016 vernieuwende ideeën indienen. Uit meer dan honderd voorstellen werden uiteindelijk 16 concrete projecten weerhouden. Twee projecten van de Stad Gent zijn geselecteerd: Bieblo, een ‘aanbevelingsmachine’ voor kinderboeken, en een mobiel ‘makerslab’ voor de bibliotheekfilialen, met dank aan Digipolis.

 

Het mobiele makerslab – voor de bibliotheekfilialen

‘Makerspaces’ zijn in opmars. Het wordt steeds eenvoudiger om zelf aan de slag te gaan met digitale maaktechnologie zoals nieuwe productietechnologie (3D-printers, laser cutters), laagdrempelige programmeersoftware en open source hardware. Tegelijk winnen technische en creatieve vaardigheden maatschappelijk aan belang: een ‘makerspace’ is dan de ideale plek om deze talenten verder te ontwikkelen.

In de nieuwe Krookbibliotheek komt ook een dergelijk ‘makerslab’. Als verlengstuk daarvan creëren we een mobiel luik voor de bibliotheekfilialen. De wijkbibliotheken zijn namelijk sterk lokaal verankerd en bereiken een publiek dat vaak niet tot in de hoofdbibliotheek geraakt. Met het mobiele makerslab willen we zorgen voor een verdere verbreding van het aantal geïnteresseerden in digitale maaktechnologie door te werken op een creatieve en buurtgerichte manier. De bibliotheek mikt hierbij in eerste instantie op jongeren.

Met het mobiele makerslab wil de bibliotheek complementair zijn aan bestaande Gentse makerspaces en fablabs en waar mogelijk samenwerkingen aangaan, zodat nog meer jongeren kunnen proeven van de mogelijkheden die maakruimtes bieden. Digipolis staat hier uiteraard volledig achter!

Dit project is een samenwerking tussen Bibliotheek Gent, Digitaal.Talent@Gent (de e-inclusiewerking van Digipolis), Circa Cultuurcentrum Gent en het kenniscentrum Mediawijs.be.

 

Informatie

Stedelijke Openbare Bibliotheek, Dienst Communicatie, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. 09 266 70 00, fax 09 266 70 49, e-mail bibliotheek@stad.gent
Website Cultuurconnect: www.cultuurconnect.be

Website Digipolis: www.digipolis.be
Digitaal.Talent@Gent: website www.digitaaltalent.be

Bevoegd

Mevrouw Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 51 44, fax 09 266 51 59, e-mail schepen.storms@stad.gent

Mevrouw Martine De Regge, schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 51 60, fax 09 266 51 79, e-mail schepen.deregge@stad.gent

 

 

Gepubliceerd op: 
maandag, september 12, 2016