Urban Data Birds, Gentse biodiversiteit meten met IoT

Het resultaat van het Urban Data Birds project is een autonoom Internet of things (IoT)-eiland dat data over de Gentse biodiversiteit levert aan het Open Data Portaal van de stad. Het is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende Gentse partners en (internationale) studenten. Het eiland werd ontworpen als een drijvend nest op maat van de visdief, een migrerende watervogel, die er kan komen rusten en broeden.

Wanneer we de term sustainable smart cities horen, denken we maar al te gauw aan het verminderen van energieverbruik, slimme mobiliteit, circulaire economische modellen, groen integreren in en op gebouwen en zoveel meer. Digipolis Gent belicht met dit project belang van stedelijke biodiversiteit, experimenteert met het gebruik van IoT en met het gebruik van Open Source hardware en toepassingen.

Het concept is simpel: Op het eiland in het Houtdok van de Gentse Haven ligt een zonnepaneel en een automatisch camera systeem. Wanneer het toestel een vogel detecteert, op basis van beweging- en infraroodsensoren, wordt automatisch een foto genomen. Die foto gaat via een 4G-Router naar de cloud. Op de educatieve website (https://birds.today/) kunnen bezoekers nadien bepalen of de vogel op de foto een visdief is of niet. Al swipend kunnen bezoekers deze vogels categoriseren. Na vijf bevestigende stemmen wordt de foto, samen met de GPS locatie en het tijdstip, automatisch ontsloten als gestandardiseerde biodiversiteitsdata die kan gebruikt worden door oa. natuurorganisaties.

Het project loopt tot volgende zomer. Het eiland is te bezichtigen in het Houtdok, naast de permanente ponton en de moeraszone. Momenteel is het technische deel van de installatie niet te bezichtigen, vanwege nazicht en een update. In het voorjaar van 2018, nog voor het broedseizoen,krijgt de IoT installatie er opnieuw een plek. Op die manier kunnen we hopelijk ook nestelende en broedende visdieven fotograferen.

Dit project is een samenwerking tussen Digipolis Gent, Stad Gent, Trendwolves, de Groendienst Gent, SoGent, Open Knowledge Belgium vzw, Instituut van Natuur en Bos, Vrije Universiteit Brussel, Fablab Brussel en het MEDS netwerk.

 

Meer info

 

Meewerken?

Omdat het IoT-eiland volledig Open Source is, wordt het ook opengesteld aan het brede publiek. We moedigen iedereen die zin heeft om hierop verder te bouwen aan om dat te doen. We werken aan dit eiland via het Civic Lab Gent project, een bottom-up project waar enthousiaste burgers en vrijwilligers samen werken aan (vaak technologische) projecten die onze maatschappij kunnen verbeteren. Ook zin om mee te doen? Civic Lab Gent komt tweewekelijks samen via https://www.meetup.com/Civic-Lab-Gent/, inschrijven is gratis. 

 

Gepubliceerd op: 
maandag, oktober 30, 2017